Kruistocht in spijkerbroek

Het boek en de film

Picture
Rudolf Wega, kortweg Dolf, is een zestienjarige jongen die zich bij een experiment met een tijdmachine als vrijwilliger aanmeldt. Door pech strandt hij in de dertiende eeuw bij de stad Speyer (Spiers) in Duitsland. Hij sluit zich daar aan bij de kinderkruistocht, die op dat moment toevallig langstrekt, en weet met behulp van zijn twintigste-eeuwse kennis een boel kinderen van een zekere ondergang te redden. Deze kruistocht wordt geleid door de herdersjongen Nicolaas, die "door God is uitverkoren" een heilig kinderleger naar Jeruzalem te leiden. Bij Genua bij de zee aangekomen zal de zee splijten zoals voor Mozes, en de kinderen zullen over de zeebodem naar het Heilige Land trekken, "waar de Saracenen voor hun onschuld zullen vluchten".Dolf weet Nicolaas, de leider van de kruistocht, en de twee monniken Dom Anselmus en Dom Johannes, te overreden de organisatie anders aan te pakken. Zo voert Dolf een zekere organisatiegraad in, en weet een roodvonkepidemie binnen de perken te houden. Hij redt de kinderen in Rottweil van de hongerdood en leidt de harde overtocht over de Alpen in goede banen. Hij maakt en gebruikt zelfs buskruit op een tijdstip dat dit in Europa nog onbekend was.
Het gebruik van die kennis leidt echter ook tot beschuldigingen van
hekserij en ketterij. Nicolaas ziet Dolf als een bedreiging voor zijn eigen leiderschap en Dom Anselmus wantrouwt de jongen die net iets te intelligent is en niet in het sprookje over de ontzetting van Jeruzalem wil geloven. Anselmus en Dolf worden al snel tegenstanders.
In een volksgericht wordt Dolf door de hulp van zijn vrienden vrijgesproken maar het is kantje boord. Dom Anselmus is duidelijk een onbetrouwbare priester, maar wát er met hem mis is weet Dolf niet precies.

Informatie

Boek

auteur : Thea Beckman
omslag : Michael Van Randeraat
uitgever : Lemniscaat
eerste druk : 1972
pagina's : 364

Verfilming

cast : Dolf Wega : Joe Flynn, Jenne : Stephanie Leonidas, Dolfs moeder : Emily Watson, Dom Anselmus : Michael Culkin
jaar : 2006
regie : Ben Somogaart
leeftijd : 9 jaar 
duur : 125 min