Matilda

het boek en de film

Picture

Matilda is een jong, slim meisje. Matilda kan praten als een volwassene als ze anderhalf is, lezen met drie, en al voor ze vijf jaar is, leest ze boeken van werelddberoemde schrijvers. Haar ouders, meneer en mevrouw Wurmhout, houden zich niet met Matilda bezig maar meer met televisiekijken. Matilda's vader is een oplichter die tweedehands auto's verkoopt voor een veel te hoge prijs. Haar moeder is een geblondeerde verwende vrouw die alleen maar televisie kijkt en bingo speelt. Ze zijn niet trots op hun slimme dochter, maar vinden haar maar vervelend en betweterig. Haar broer Michiel krijgt alle aandacht, en haar vader probeert hem te leren hoe hij later ook mensen kan oplichten.
Matilda besluit hen, en dan met name haar vader, te straffen. Dit doet ze door streken met haar vader uit te halen, een streek voor iedere keer dat haar vader gemeen tegen haar is.
Als ze naar de basisschool gaat, ontdekt haar schooljuf(de lieve juf Engel) dat Matilda hoogbegaafd is. Ze sluit een bijzondere vriendschap met juf Engel, die, net als de kinderen, ook erg bang is voor juf Bulstronk, het vreselijkste schoolhoofd ooit. Bulstronk haat kinderen. Ze is Olympisch kampioen kogelstoten en demonstreert dit regelmatig met kinderen. Bulstronks favoriete straf voor kinderen is opsluiting in het Stikhok: een smalle kast met spijkers en glasscherven aan de binnenkant. Wie in de kast is opgesloten kan vanwege de scherpe spijkers en scherven slechts stijf rechtop staan zo lang de straf duurt, 2 of soms wel 24 uur. Als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bulstronk, ook Matilda wil aanpakken ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand kan.


Informatie

Boek

auteur : Roald Dahl
tekenaar : Quentin Blake

uitgever : Fontein
eerste druk : 1988
pagina's : 220

verfilming

cast : Matilda Wormhout : Mara Wilson, Meneer Wormhout : Danny De Vito, Juffrouw Engel : Embeth Davidtz, Juffrouw Bulstronk : Pam Ferris
jaar : 1996
regie : Danny De Vito
leeftijd : AL 
duur : 96 min.